Založ si blog

Pre veľký úspech opakujeme slovenskú hru o tróny

V posledný deň roka sme pozvali do Penziónu u Hanky celú slovenskú verejnosť, ktorú predstavujú naši osadníci, utláčaný ľud Telgártu, cudzinci z Brezna a naša Lóža Veľkého Orientu a Byzantského Rítu, aby sme im pred prichádzajúcou zimou zahrali veľmi obľúbenú hru v dvoch dejstvách.

Pôvodne sme zvažovali, že v divadelnej hre predstavíme len osoby a obsadenie, ale pochopili sme, že väčšina normálnych obyvateľov Slovenska nesleduje boj o trón slovenského prezidenta, ani sa nezaujímajú o náboženské, vojenské a politické otázky, ktoré rieši naša ctená vláda a parlament, redakcia SME a Týždňa.

Preto sme si dovolili pre týchto diletantov podrobnejšie popísať v bulletine, ktorý si zakúpia pred vchodom do Penziónu u Hanky za cenu púheho pohára Lacrimae Christi charakteristiku osôb a hercov.

Rod Baratheonovcov

Kráľ Róbert (Vladimír Mečiar) bol postavou, ktorá hneď na prvý pohľad divákovi pripadá bezstarostná, ľahkovážna alebo nezodpovedná. Je to tak, ale má to aj svoje opodstatnenie, Róbert bol skvelý vojak, porazil aj šialeného kráľa (Václava Havla), a tak oslobodil kráľovstvo, ale osud k nemu nebol milostivý. Keď mu zomrela jeho láska Lyanna Stark (Anna Nagyová), oženil sa s Cersei Lannister (Lucia Žitňanská), kvôli spojenectvu s Lannistrami, no nedokázal zabudnúť, a preto utápal svoj smútok vo víne.

Rod Starkovcov

Eddard Stark priateľmi prezývaný Ned (Michal Kováč), bol poctivý muž starajúci sa o svoju rodinu a verný priateľ Róberta (Vladimír Mečiar). Mal manželku Catelyn (Emília Kováčová) a päť detí, najstarší syn Robb (Michal Kováč, ml.), dcéra Sansa (Iveta Radičová), pravá dáma, mimoriadne krásna, Arya (Zdenka Kramplová), statočná ako správny Stark, chlapčenský typ, Bran (Igor Matovič) a najmladší Rickon (Ján Oravec). Okrem nich má bastarda menom John Snow (Róbert Fico), ktorý sa odhodlal na život nočného strážcu.

Rod Targaryen

Skoro vyhladený kráľovský rod ktorý dobyl 7 kráľovstiev. Vyznačujú sa striebornými vlasmi a modrými a fialovými očami. Jedným z nich bol aj šialený kráľ Aegon IV. Počas zvrhnutia kráľa a jeho zabitia kráľokatom Jamiem Lannisterom (Pavol Frešo) unikli len Viserys (Daniel Lipšic) a jeho sestra Daenerys Targaryen (Helena Mezenská). Viserys chcel dobyť Westeros späť a preto donútil sestru k svadbe s Khalom Drogom (Richard Sulík) kvôli jeho armáde. Bol zabitý Drogom poliaty vriacim zlatom (predstavujúcim jeho vysnenú korunu). Daenerys Targaryen – krásna, citlivá a inteligentná Khaleesi. Matka Drakov ktorí sa narodili z ohňa a jej sa nič nestalo. Stále sprevádzaná svojim spoločníkom Jorahom Mormontom (Rudo Vasky)

Rod Lannister

Tywin Lannister (Róbert Bezák): hlava rodu Lannister, mal manželku Joannu Lannister, ktorá zomrela pri pôrode Tyriona, preto ho nemá rád. Tyrion Lannister (Štefan Hríb): trpaslík, ktorý sa stal dočasným pobočníkom kráľa po Eddardovi Starkovi. Čo mu chýba na výške hravo nahradí svojou sčítanosťou a bystrosťou. Jaime Lannister (Ivan Štulajter) taktiež prezývaný aj kráľokat, zabil šialeného kráľa Aerysa IV. Má incestný pomer so svojou sestrou Cersei, dvojčaťom. Jeho deti sú Joffrey (Peter Osuský), Tommen (Mikuláš Dzurinda) a Myrcella Baratheon. Cersei Lannister (Lucia Žitňanská): krásna, ctižiadostivá kráľovná. Neváha použiť akékoľvek prostriedky na ceste k cieľu. Lancel Lannister (Marian Kotleba): bratranec Tyriona, Jamieho a Cersei, bývalý panoš Róberta Baratheona, dočasne milenec Cersei.

Rod Tyrell

Margaery Tyrell (Andrea Chabroňová): mladá a krásna vdova po Renlym Baratheonovi. Budúca manželka kráľa Joffreyho po tom, čo odvrhol Sansu Stark (Zuzana Szatmáry). Ser Loras Tyrell (Radoslav Procházka): brat Margaery, schopný rytier, prezývaný Rytier ruží. Ollena Redwyne Tyrell (Zlatica Puškárová): babička Lorasa a Margaery, známa svojim ostrým jazykom. Prezývaná Kráľovná tŕňov.

*  *  *

Čitatelia, ktorí našu hru videli v televízii v inom obsadení, vedia, že sa nakrúca už štvrtá séria pokračovaní tejto komplikovanej frašky. Ten, kto pozná všetky postavy a deje je snáď génius, hoci máme takých intelektuálov.

Preskočíme všetkých 20. predchádzajúcich dielov v nádeji, že si naši priaznivci sami pozrú dejiny Slovenska a tí, čo sú neskôr narodení, sa poučia z našich stránok. Ak nemajú trpezlivosť, pozrú si ich v súhrnom spracovaní.

Dej hry

(Opona sa dvíha)

Na javisko pomaly kráča Daenerys Targaryen – krásna, citlivá a inteligentná Khaleesi v dlhých bielych šatách, ktoré sa za ňou vlečú ako šaty nevesty.

Spoza scény počuť šepot obrovského ventilátora, ktorý vháňa vietor na javisko. Na pozadí je krajina vychádzajúceho slnka nad prezidentským palácom v Bratislave s vlajúcou slovenskou vlajkou, vpredu ruiny Slovenska, pri ktorých stojí Khaleesi. Vlasy jej planú ako v reklame Syssos, z očí vychádzajú hromy a blesky, hudba hrá Kaidžas rap.

Khaleesi sa pomaly obracia do javiska, s natiahnutými rukami ako rabín pri modlitbe rozochveným hlasom hovorí:

Khaleesi (dojato): „Tak Vy ma chcete za prezidentku?“

(Ticho v sále)

Khaleesi (plačky): „Tak prečo nepodpisujete hárky? Mám Vám ich poslať? Stiahnite si ich na facebooku!“

Khaleesi (smutne): „Stále ich je málo“.

Khaleesi (pobavene): „Chcete, aby bol prezident John Snow? Ten korupčník? Čo nemá štipku svedomia, štipku citu, čo sa nedokáže postaviť a povedať opúšťam tento úrad? Ste vy vôbec ľudia?“

Vtom rázne prichádza na javisko Jorah Mormont, vytiahne meč a zaženie sa na Khaleesi.

Jorah (nahnevane): „Tak Ty by si rada bola Evita? El Presidente?“

Jorah (ešte nahnevanejšie k publiku): „Čo všetci čumíte!“

A seká mečom do vzduchu zo strany na stranu.

Po tom Jorah dodáva: „Kto z vás ukradol Khaleesi drakov?“

Jorah: „Mám vás všetkých podrezať? Bude krvavá revolúcia!“

Publikum vstáva, najprv nesmelo, potom v búrlivom nadšení počujeme potlesk. Standing ovations.

Ojedinelé výkriky: „Chceme prezidentku! Chceme prezidentku!“

Tu rozprávanie prerušíme. Verím, že od nás neočakávate, že Vám všetky osoby a deje predstavíme v jednom príspevku.

Budeme sa baviť, jesť, piť a milovať až do polnoci a potom po polnoci a potom, keď budeme spievať a potom keď zjeme kapustnicu a vyspíme sa, potom bude kopa hnoja ako hovoríme my Slováci a až po nej začneme sledovať 21. pokračovanie hry o Slovensku, ktorá sa začala 1. januára 1993.

Hneď na jar uvidíme seriál hier o prezidentov trón. My Vám z neho radi prinesieme spravodajstvo.

Pred desiatimi rokmi sme písali

17.03.2024

V intelektuálnych kruhoch sa vžil názor, že ľudia mdlého rozumu, babky demokratky, voliči SMERu, nedovzdelanci, spiatočníci, náboženskí fanatici, ohlúpnutí nacionalisti, paranoidní zadubenci so sklonom k nenávisti voči iným, proste idioti veria konšpiráciám a podliehajú masmediálnej manipulácii. A len pokrokoví, vzdelaní, inteligentní humanisti, ľudia s vytríbenou [...]

Sláva a nesmrteľnosť

12.07.2023

Motto: „Z bohyne piča“ Rudolf Vasky Náš krátky príspevok venujeme ako to často robievame, rozboru cesty k nesmrteľnosti a sláve, k veľkej láske a nenávisti a pochopiteľne vojenským, politickým a náboženským otázkam. V našich príspevkoch píšeme o snahe ľudí stať sa nesmrteľnými a slávnymi. Niekedy sa im to darí, niekedy nie, ale svojich päť minút naše [...]

Za Boha, za život, za národ, za slobodu, za ľudí

22.06.2019

Krajšie už Andrej Kiska ani nemohol pomenovať svoju stranu. Vyhranil sa proti fašistom a zvolil si heslo Za ľudí s podtextom, ktorému všetci dobre rozumieme. Za nás za bratislavských Židov budeme bojovať v našej strane. Proti Bohu, proti národu, proti slobode. Už v roku 2008 sme naznačili smer politiky Bratislavy: Skúmali sme ďalej rodokmeň židovskej rodiny Grünkopfovcov [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16754x
Priemerná čítanosť článkov: 2393x

Autor blogu

Kategórie